Skip to main content

Rutin Kesihatan Pergigian

Apakah rutin kebersihan mulut yang ideal? Ketahui cara membersihkan mulut dan memberus gigi dengan cara yang betul setiap hari.

Jangan biarkan plak menjejaskan keyakinan diri anda

Bakteria hidup di dalam mulut anda dalam bentuk plak. Plak merupakan suatu lapisan melekit yang mengandungi bakteria terkumpul pada gigi anda. Pengumpulan tersebut akan menjadi salah satu penyebab kaviti dan gingivitis, di mana boleh membawa masalah periodontitis (gusi).

Berus Sekurang-kurangnya Dua Kali Sehari!

Memberus dengan terlalu kerap boleh menghakis enamel gigi dan merengsakan gusi, menjadikannya lebih mudah terkena jangkitan dan keradangan.

Berus Dengan Lembut

Berus gigi tidak sepatutnya digunakan seperti kertas pasir. Beruslah dengan lembut. Memberus dengan terlalu kuat boleh merosakkan enamel gigi dan merengsakan gusi anda. Berus gigi yang berbulu lembut mampu menghilangkan jumlah kotoran yang sama sambil mengurangkan kerosakan pada gigi dan gusi anda.

Pastikan Posisi Berus Gigi Anda Betul

Most dental problems don't start on the tooth surface, but at the gumline. Tilt your toothbrush at a 45-degree angle and brush close to the gums in a circular motion.

Jangan ambil mudah soal pemflosan

Kebanyakan masalah gigi bukan bermula pada permukaan gigi tetapi pada baris gusi. Condongkan berus gigi anda pada sudut 45 darjah dan berus hampir pada gusi anda dalam gerakan membulat.