Skip to main content

Bilakah Seorang Kanak-kanak Patut Menggunakan Ubat Gigi?

Menurut pakar pergigian,kanak-kanak patut mula menggosok gigi menggunakan berus dan ubat gigi pada usia satu tahun. Tetapi, ia sangat penting untuk mengikuti perkembangan mereka. Berikut adalah beberapa petua untuk ibu bapa tentang ubat gigi untuk kanak-kanak.

Below are some tips for moms and dads on which toothpastes are suitable for kids teeth.

Bayi 0-2 Tahun

Apabila gigi pertama muncul, gunakan ubat gigi untuk menggosok gigi bayi. Gunakan lapisan nipis ubat gigi untuk memberus sekali sehari.

Kanak-Kanak 4-7 Tahun

Beruslah dengan ubat gigi kanak-kanak. Selain rasa dan bungkusan, perbezaan ketara antara ubat gigi dewasa dan ubat gigi kanak-kanak adalah bahan yang digunakan lebih sesuai untuk kanak-kanak.

Bayi 2-4 Tahun

Adakah anda risau yang mereka akan menelan fluorida yang banyak kerana pada usia ini mereka tak tahu meludah? Kanak-kanak harus dipupuk tabiat memberus gigi dari awal lagi. Ibubapa harus mengajar anak mereka untuk menggosok gigi dengan ubat gigi fluorida untuk mengurangkan kemungkinan kaviti dan jangan menelan ubat gigi dengan fluorida.

Kanak-kanak 7-14 Tahun

Gunakan ubat gigi kanak-kanak yang profesional. Tapak gigi tetap untuk kanak-kanak bawah 14 tahun masih membesar. Jika tertelan fluorida, bintik fluorine akan kelihatan.

Adakah Kanak-Kanak bawah 2 Tahun Perlu Menggunakan Ubat Gigi Kanak-Kanak?

Sebelum 2014, American Academy of Dental and Paediatric Medicine mengesyorkan yang kanak-kanak bawah umur dua tahun tak perlu menggosok gigi dengan ubat gigi. Walau bagaimanapun, kaviti di kalangan kanak-kanak semakin meningkat tahun demi tahun dan pakar pergigian memberikan cadangan penjagaan oral baharu. Apabila gigi pertama muncul, mula membersih menggunakan berus gigi tanpa pes. Ini akan mengurangkan kemungkinan kaviti dan akan membantu kanak-kanak memupuk tabiat sihat untuk menjaga gigi. Satu amalan yang semula jadi seperti makan, mandi dan tidur.

Berapa Banyak Ubat Gigi perlu Digunakan?

Apabila ibubapa melihat anak mereka menggosok gigi, pastikan kandungan ubat gigi yang mereka gunakan. Ajar kanak-kanak untuk meludah dan jangan menelan pes gigi. Kanak-kanak di bawah umur tiga hanya memerlukan ubat gigi sebesar sebutir nasi untuk menggosok gigi dua kali sehari. Sementara itu, kanak-kanak di bawah umur 3 dan 6 tahun harus menggunakan pes gigi saiz sebesar kacang (atau kacang pis) untuk menggosok gigi dua kali sehari.
Tip-tip Kesihatan Mulut
/
Kanak-Kanak
/
Bilakah Seorang Kanak-kanak Patut Menggunakan Ubat Gigi?