Dengan melayari laman web ini, anda telah setuju dengan pengguna Cookie untuk terus menawarkan iklan dan promosi yang sesuai dengan minat anda, untuk melaksanakan statistik dan memudahkan perkongsian informasi mengenai rangkaian sosial. Untuk maklumat lebih lanjut, klik sini

Bagaimana untuk Menghilangkan Bau Mulut (Halitosis) Secara Semula Jadi?

Untuk Mencegah Bau Mulut

Ini rutin tujuh-langkah untuk mengekalkan nafas segar:

1. Kurangkan kekerapan mengambil makanan dengan bau yang kuat.

3. Kurangkan pengambilan makanan mentah, daging merah dan makanan yang memudaratkan.

5. Makan hidangan kecil untuk mengelakkan kemungkinan berlaku ketakcernaan.

7. Amalkan tabiat kebersihan oral yang baik. Gosok gigi dua kali sehari. Waktu menggosok gigi dan teknik baik mampu menanggalkan sisa makanan di dalam mulut.

2. Makan lebih banyak sayur dan buah-buahan segar untuk menggalakkan pergerakan usus dan mengelakkan sembelit.

4. Minum banyak air untuk meningkatkan rembesan air liur. Mulut yang kering menyebabkan lebih banyak bakteria membiak yang menyebabkan bau mulut.

6. Jangan makan berlebihan atau makan makananan yang susah dihadam sebelum tidur untuk mengelakkan makanan berlebihan di dalam perut yang menyebabkan bau mulut.
Artikel ini adalah untuk tujuan mempromosi pemahaman topik kesihatan oral dan mempromosi pengetahuan yang relevan dan tidak patut digunakan sebagai pengganti nasihat daripada pakar, diagnosis atau rawatan. Jika anda mempunyai pertanyaan tentang masalah medikal atau rawatan, sentiasa dapatkan pendapat daripada doktor gigi atau pakar yang bertauliah.
Tip-tip Kesihatan Mulut
/
Kesegaran
/
Bagaimana untuk Menghilangkan Bau Mulut (Halitosis) Secara Semula Jadi?