Skip to main content

Petua Pengawalan Bau Mulut (Halitosis) -1. Bagaimana Cara Perawatan Bau Mulut (Halitosis)?

Lawati Doktor Gigi dengan Kerap

Terdapat pelbagai penyebab bau mulut. Jumpa doktor gigi dengan kerap, dan amalkan pemberian maklumat perubatan dan pergigian yang tepat untuk menentukan punca sebenar. Nafas busuk juga berpunca kerana penggunaan alkohol dan tembakau, penjagaan oral yang lemah, masalah oral, mulut kering dan faktor-faktor lain.

Nota: Sila rujuk doktor gigi atau pakar kebersihan pergigian dalam memilih alat kebersihan oral untuk membantu menanggalkan plak dan bakteria penyebab bau busuk, dan teliti semula rutin penjagaan oral di rumah. Anda juga harus mendapatkan nasihat daripada pakar pergigian tentang alat kebersihan oral (ubat gigi antibakteria, pencuci mulut antibakteria, pengikis lidah, dan alat pembersih untuk membersih celah gigi) untuk digunakan bagi mencegah bau mulut.

Untuk memastikan nafas segar dan bersih, amalkan tabiat kebersihan oral yang baik di rumah dan ikuti nasihat pakar pergigian profesional seperti yang telah dibincangkan.

Artikel ini adalah untuk tujuan mempromosi pemahaman topik kesihatan oral dan mempromosi pengetahuan yang relevan dan tidak patut digunakan sebagai pengganti nasihat daripada pakar, diagnosis atau rawatan. Jika anda mempunyai pertanyaan tentang masalah medikal atau rawatan, sentiasa dapatkan pendapat daripada doktor gigi atau pakar yang bertauliah.
Tip-tip Kesihatan Mulut
/
Kesegaran
/
Petua Pengawalan Bau Mulut (Halitosis) - 1. Bagaimana Cara Perawatan Bau Mulut (Halitosis)?