Dengan melayari laman web ini, anda telah setuju dengan pengguna Cookie untuk terus menawarkan iklan dan promosi yang sesuai dengan minat anda, untuk melaksanakan statistik dan memudahkan perkongsian informasi mengenai rangkaian sosial. Untuk maklumat lebih lanjut, klik sini

Membersih Gigi Bayi – Bila dan Bagaimana

Artikel
/
Penjagaan Oral Kanak-kanak
/
Membersih Gigi Bayi – Bila dan Bagaimana

Bayi baru lahir terus tumbuh gigi sejurus selepas kelahiran sama dengan anggota tubuh badan yang lain. Gigi pertama yang tumbuh pada bayi bermula dalam 6 bulan pertama hingga umur 3 tahun. Comel kan tengok 2 gigi depan muncul di rahang bawah? Kemudian, gigi incisors di bahagian depan atas dan tepi, diikuti dengan gigi depan bawah dan akhir sekali gigi canines dan molar, menjadikan jumlah 20 batang gigi bayi.

Baby Teething Chart

Carta Pertumbuhan Gigi Bayi

Gigi Atas

A. Incisor Tengah / Tumbuh: 8 – 12 bulan / Tanggal: 6 – 7 tahun
B. Incisor Lateral / Tumbuh: 8 – 12 bulan / Tanggal: 6 – 7 tahun
C. Canine / Tumbuh: 8 – 12 bulan / Tanggal: 6 – 7 tahun
D. Molar Pertama / Tumbuh: 8 – 12 bulan / Tanggal: 6 – 7 tahun
E. Molar Kedua / Tumbuh: 8 – 12 bulan / Tanggal: 6 – 7 tahun

Carta Pertumbuhan Gigi Bayi

F. Molar Kedua / Tumbuh: 23 – 31 bulan / Tanggal: 10 – 12 tahun
G. Molar Pertama / Tumbuh: 14 – 18 bulan / Tanggal: 9 – 11 tahun
H. Canine / Tumbuh: 17 – 23 bulan / Tanggal: 9 – 12 tahun
I. Incisor Lateral / Tumbuh: 10 – 16 bulan / Tanggal: 7 – 8 tahun
J. Incisor Tengah / Tumbuh: 6 – 20 bulan / Tanggal: 6 – 7 tahun

Walaupun gigi susu atau gigi bayi akan tanggal juga dan digantikan dengan gigi tetap, penjagaan adalah sangat penting. Gigi bayi penting kerana ia membolehkan bayi mengunyah dan bercakap dengan betul. Satu lagi peranan gigi susu adalah untuk membentuk ruang bagi pertumbuhan gigi dewasa yang sihat.

Penjagaan gigi susu bayi memastikan posisi elok untuk gigi dewasa tumbuh. Di usia kecil bayi, ibu bapa bertanggungjawab menjaga gigi mereka. Apabila bayi membesar, ajar mereka untuk menjaga gigi dengan betul bagi mengelakkan risiko kaviti.

Sebelum gigi bayi pertama muncul,

Gunakan pengurut gusi bayi atau balut gauze yang lembab atau kain cuci dan kemudian gunakan untuk mengelap gusi bayi dengan lembut.

Selepas gigi bayi muncul,

bersihkan gigi dengan air setiap kali selepas makan. Apabila jumlah gigi bertambah dan bayi mula mencuba pelbagai makanan baharu, gunakan berus gigi lembut dan air untuk membersih gigi mereka dua kali sehari.

Selepas bayi mencapai umur dua tahun,

amalkan tabiat menggosok gigi dengan sedikit ubat gigi tanpa fluorida. Didik mereka untuk menggosok gigi secara bersendirian untuk memupuk tabiat sihat ini.